діючі речовини: 100 г сиропу містять рідкого екстракту чебрецю (Thymus serpyllum) (1:1) (екстрагент – етанол 80 %) – 12 г, калію броміду – 1 г;
1 мл сиропу містить рідкого екстракту чебрецю (Thymus serpyllum) (1:1) (екстрагент – етанол 80 %) – 0,16 г, калію броміду – 0,01 г;
допоміжна речовина: сироп цукровий.
Препарат містить 8 – 11% етанолу; вміст абсолютного спирту складає: в 1 чайній ложці (5 мл) – до 0,43 г, в 1 десертній ложці (10 мл) – до 0,87 г, в 1 столовій ложці (15 мл) – до 1,3 г.
Вміст сахарози в 1 чайній ложці (5 мл) препарату відповідає приблизно 0,32 хлібним одиницям, в 1 десертній ложці (10 мл) – приблизно 0,64 хлібним одиницям, в одній столовій ложці – приблизно 0,96 хлібним одиницям.
Сироп.
Основні фізико-хімічні властивості: коричнева рідина з приємним запахом.
Респіраторна система. Препарати від кашлю та застуди. Експекторанти, комбінації. Код АТХ R05C A10.
Фармакодинаміка.
Пертусин належить до групи секретомоторних засобів. Стимулює фізіологічну активність миготливого епітелію і перистальтичні рухи бронхіол, сприяючи просуванню мокротиння із нижніх у верхні відділи дихальних шляхів і його виведенню. Препарат пом’якшує кашель і чинить заспокійливу дію.
Кашель при бронхітах, трахеїтах, пневмоніях, коклюші, запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів.
Підвищена чутливість до компонентів препарату, у тому числі до бромідів або до інших рослин родини Губоцвітних (Lamiaceae), а також чутливість до селери та пилку берези (можлива перехресна реакція); декомпенсація серцево-судинної системи, артеріальна гіпотензія, виражений атеросклероз, анемія, хвороби нирок, цукровий діабет, алкоголізм.