Вітамін D
Процес життєзабезпечення організму та його правильного функціонування залежить від злагодженої роботи всіх його систем та органів. При дестабілізації однієї з його компонентів підвищується ризик виникнення серйозних захворювань. У тому числі це стосується виходу за межі норми рівня вітамінів. Особливо небезпечна нестача такої речовини, як кальциферол або вітамін Д, що може призвести до патологій у роботі внутрішніх органів.
За статистикою дефіцит подібних речовин у різні періоди життя спостерігається у 80% людей. Оскільки в більшості випадків вони надходять в організм із продуктами харчування, знання, в чому міститься вітамін D, допоможуть швидко нормалізувати стан та уникнути серйозних захворювань.
Що таке вітамін D і навіщо він потрібний
Вітамін D – унікальний у своєму роді, тому що він єдиний може вироблятися в організмі за впливу ультрафіолетових променів. Також він міститься в ряді продуктів, що забезпечує надходження під час їди та накопичення жирової тканини.
Синтез жиророзчинного вітаміну від сонячного світла залежить від кількох факторів, серед яких:
рівень пігментації шкірного покриву - що він вище, тим менші показники вироблюваного вітаміну;
ступінь забрудненості атмосфери, що перешкоджає пропускання всього спектра ультрафіолету;
вік людини - при старінні шкіра втрачає можливість виробляти достатню кількість корисних речовин;
довжину світлових хвиль залежить від часу доби.
У списку причин, з яких вітамін D має показання до застосування більшості людей різного віку, знаходиться його значущість у процесі засвоєння з їжі кальцію та фосфору. При достатній кількості в організмі кальциферол запобігає розвитку рахіту у немовлят, остеопорозу у підлітків та дорослих.
Доведена користь вітаміну Д
Завдяки рецепторному впливу вітаміну Д у дванадцятипалій кишці та підвищенню абсорбції фосфору та калію відбувається підтримання нормального функціонування всієї кісткової системи. Внаслідок цього подібні властивості сприяють прискореному зрощенню кісток при переломах.
Для чого ще потрібен вітамін D:
посилення опірності організму до вірусних захворювань;
відновлення захисних оболонок навколо нервів;
запобігання розвитку ракових клітин;
нормалізації мінерального обміну;
підтримання нормального функціонування щитовидної залози та згортання крові;
зміцнення імунітету;
приведення в норму серцебиття та артеріального тиску;
регулювання активності генів
До того ж вітамін D важливий для жінок у період вагітності, через прямий зв'язок між його рівнем у крові матері та плоду. При нестачі речовини у майбутньої дитини може бути ослаблений імунітет і є високий ризик захворювань на інфекційну природу.
Які бувають типи вітаміну D?
У природі існує 5 форм кальциферолу, які мають позначення Д і порядковий номер. Для людини найбільшу біологічну цінність має вітамін D2 та вітамін D3. Перший тип надходить в організм через рослинну їжу, а другий - синтезується самостійно під впливом ультрафіолетових променів, і при вживанні тваринної їжі. Відповідно, при можливому дефіциті слід розібратися, в яких продуктах знаходиться вітамін D.
Вітаміни D2 та D3: у чому різниця
Вітамін D2 і D 3 різниця полягає в способах надходження, і вони мають додаткові назви – ергокальциферол та холекальциферол відповідно. Обидва варіанти очолюють рейтинг найцінніших речовин у своїй групі.
Вітамін D2 під впливом ультрафіолету утворюється у клітинах різних рослин та грибів, надходячи під час прийому продуктів рослинного походження. Вітамін D3 одночасно синтезується організмом під час перебування людини під сонячними променями, і навіть прийому тварин продуктів.
Ергокальциферол і холекальциферол мають ряд схожих властивостей, які проявляються:
здатністю покращувати згортання крові;
зниженням ризику зростання ракових клітин;
зміцненням зубів, волосся, суглобів та кісток;
нормалізацією репродуктивної функції;
поліпшенням засвоєння фосфору та кальцію.
У той самий час вітамін Д3 на 30% активніше бере участь у життєдіяльності людини. І за рахунок кращого засвоєння та метаболізму у разі передозування має мінімальну кількість побічних ефектів.
Які продукти містять вітамін Д: рейтинг основних джерел
Вітамін Д у продуктах надходить в організм з їжею в кількості 20-30%, у порівнянні з тим, що виробляється шкірою самостійно під впливом ультрафіолетових променів. Одним із харчових джерел також є харчові добавки.
В яких продуктах міститься вітамін D:
Морська риба з арктичних морів.
Молочна продукція.
Яєчні жовтки.
Яловича печінка.
Лісні гриби.
При цьому слід пам'ятати, що для повноцінного всмоктування з кишківника вітаміну Д потрібна присутність у раціоні достатньої кількості жирів. Краще дотримуватись правил збалансованого харчування, для оптимального прояву всіх цінних властивостей кальциферолу.
Які норми вітаміну D та добова доза
За добу організму людини потрібно від 2,5 до 5 мкг кальциферолу. Підвищена потреба у вітамінах виникає внаслідок недостатнього перебування під ультрафіолетовими променями, вегетаріанства та незбалансованого харчування, травних розладів. Літній вік, вагітність та період активного зростання дитини – час, у який слід активно приймати кальциферол.
Вітамін D норма:
Для дітей – 600 МО.
Дорослих – 800 МО.
Літні – 1000 МО.
При існуванні ризику остеопорозу чи розвитку рахіту допускається збільшення дозування до 2000 МО на добу. Але попередньо потрібна консультація у лікаря, щоб уникнути ризику передозування кальциферолом.
Чим небезпечний дефіцит вітаміну D, і як його діагностувати
Основна небезпека нестачі кальциферолу полягає в остеопорозі. У дитячому віці вона провокує рахіт, а також уповільнення розвитку та зростання, і деформацію хребта.
Ранній етап дефіциту вітаміну Д характеризується:
безпричинним зниженням ваги;
втратою гостроти зору;
втратою апетиту;
порушення сну;
відчуття печіння у горлі та у роті.
У разі подібних симптомів доцільно здати аналізи визначення рівня кальциферолу. Основним матеріалом лабораторної діагностики є сироватка крові. При підтвердженні дефіциту важливо не тільки знати, в яких продуктах вітамін Д, але й розуміти необхідність додаткового прийому кальциферолу у вигляді ліків.
Надлишок вітаміну D
Крім дефіциту кальциферолу можливий гіпервітаміноз, що виникає через надлишок вітамінами. У такій ситуації відбувається відкладання солей кальцію в м'язах та внутрішніх органах, з подальшим порушенням їх роботи, а також підвищенням ризику каміння у нирках та нирковій недостатності.
Передозування вітаміном Д сигналізує наступними симптомами:
суглобовими болями;
високим артеріальним тиском;
демінералізацією кісткових тканин;
судомами;
діареєю та запорами;
м'язовим та головним болем;
утрудненим диханням;
уповільненням пульсу.
Щоб уникнути негативних наслідків, слід обговорювати застосування та дозу кальциферолу з лікарем. При тривалому прийомі вітаміну Д краще періодично досліджувати рівень у крові.
Як приймати вітамін D і які форми краще для засвоєння: аптечні або з продуктів харчування
Крім того, що вітамін D є у продуктах, існує кілька фармацевтичних форм випуску кальциферолу. Кожна з них має свої переваги та особливості прийому.
Різновиди аптечного кальциферолу:
Вітамін D таблетки та капсули – зручний формат для прийому, який містить необхідне дозування.
Софтгель капсули – являють собою жиророзчинний вітамін, поміщений у масляне середовище, що покращує його засвоєння.
Кальциферол у рідкій формі – призначений для розчинення у воді.
Жувальні цукерки та пастили – мають додатково фруктовий або ягідний смак, і підходять для осіб, які мають проблеми з ковтанням.
Для засвоєння аптечних форм вітаміну Д, як і одержуваного з продуктів харчування, потрібна достатня кількість жирів та інших мікроелементів. Але за рахунок того, що таблетки, капсули, пастилу, рідкі розчини мають велику концентрацію кальциферолу, вони краще для прийому при необхідності усунути реальний дефіцит вітамінів.
Який вітамін Д краще приймати дорослим та дітям?
Вітамін Д для дітей переважно призначається у формі жувальних цукерок та пастили. Для старшого покоління підходять таблетки та рідкий кальциферол.
Підбираючи вітамін D для дорослих та дітей, краще орієнтуватися на наступні критерії вибору:
Склад препарату – не повинен містити штучних барвників та хімічних компонентів.
Дозування – підбирається індивідуально.
Виробник – кожен бренд додає додаткові мінерали та вітаміни.
Крім зазначених критеріїв важливо дотримуватися інструкції із застосування. Краще прийом вітамінів здійснювати в першій половині дня, і під час їди.
Як сонце допомагає виробленню вітаміну D
Забезпечення організму кальциферолом від сонця не відбувається безпосередньо. У момент, коли ультрафіолетові промені впливають на шкірний покрив, здійснюється вироблення вітаміну Д. У подальшому за допомогою нирок та печінки його інертна форма перетворюється на біологічно активну, яка вже й використовується для забезпечення здоров'я кісток та покращення засвоєння кальцію та фосфору.
Щоб вітамін Д для дорослих та дітей вироблявся у нормальній кількості, достатньо щодня перебувати під сонцем протягом 10 хвилин. Слід зазначити, що синтез кальциферолу можливий за впливу ультрафіолетових променів УФ-В.
У яких випадках слід звернутися до лікаря?
Не варто відкладати звернення до лікаря при перших проявах симптомів нестачі або надлишку кальциферолу. У ситуації дефіциту вітаміну Д навіть загальний аналіз крові визначить анемію, підвищений рівень лугу та знижений вміст кальцію, магнію та фосфору. Ознаками надлишку кальциферолу є біль у суглобах та м'язах, постійна спрага та артеріальна гіпертензія.
Лікар підкаже, який вітамін D і як приймати, підбере оптимальне дозування та тривалість курсу прийому. Також існує низка захворювань, при яких потрібна лікувальна доза кальциферолу. До них відносяться цукровий діабет, ожиріння, атеросклероз, онкологічні та запальні процеси в організмі.
Незалежно від користі кальциферолу, важливо знати як приймати вітамін Д, а й попередньо здати аналізи встановлення його рівня. Це допоможе уникнути небажаних побічних явищ, пов'язаних із передозуванням.